• Fri frakt över 900 kr (ord. 69 kr)
  • Kontakt
  • Moms:

Det perfekta vinglaset

Glasets form påverkar både vinets smak och doft. Det perfekta glaset smalnar av mot toppen. Fyra former och storlekar av glas är tillräckliga för att göra varje vin rättvisa.

Förr i tiden serverades mousserande viner i champagneskålar, men tyvärr försvinner både bubblor och arom snabbt ur dessa och det är nästan omöjligt att upptäcka vinets doft. Ett smalt, tulpanformat glas är bättre: den fina moussen fokuseras och bubblorna kan beundras när de stiger mot ytan medan dofterna förs till glasets öppning där de enkelt kan avnjutas. 

Lätta, fruktiga vita viner med frisk syra och utan fatlagring smakar bäst ur avsmalnande tulpanformade glas. De lätta, flyktiga aromerna koncentreras vid toppen av glaset och vinet leds in i munnen i en smal rännil och undviker därigenom sidorna av tungan där vi känner syra tydligast. Ett vidare glas förstärker effekten av syran genom att vinet kommer in i en bredare ström.

Kraftfullare vita viner som lagrats på ek serveras bäst i vidare men ändå tulpanformade glas. Den aromatiska profilen i dessa viner är mer komplex och mindre flyktig så en större yta hjälper till att frigöra mer doft. Den vidare mynningen framhäver vinets fyllighet. I ett smalare glas skulle aromerna från eken dominera och ta fokus från vinet. Lättare röda viner kommer också till sin fördel i sådana glas. 

Kraftfulla, sträva röda viner gör sig bäst i stora, generösa kupor med avsmalnade topp. Den stora ytan frigör rikligt med aromer som koncentreras mot den smalare öppningen.

Tunna, fina glas ger vinet en delikatare, mer intensiv upplevelse, men tyvärr är de mer benägna att gå sönder och tål sällan maskindiskning*.

*Samtliga glas från Spiegelau är tunna och fina och testade för 5000 maskindiskar.

Produkter
Övrigt