Frankrike är den moderna vinkulturens vagga. Bourgogne och Bordeaux är internationella förebilder. Franska druvsorter som chardonnay (från Bourgogne) och cabernet sauvignon (från Bordeaux) odlas överallt och franska vinframställningstekniker som användning av små ekfat (barriquer) praktiseras över hela världen. Franska viner har elegans, ofta komplexa aromer och har en typisk balans mellan fruktmognad och syra. De röda vinerna tenderar att ha strukturerade och väl integrerade tanniner. Lång erfarenhet av fatlagring resulterar i viner som sällan domineras av ekaromer.
Begreppet “terroir”, en specifik plats där ett vin odlas, är ett centralt begrepp i Frankrike och också används också som en kvalitetsmarkör. Att vissa vingårdar är bättre än andra har varit ett accepterat faktum i århundraden. De stränga AOC-reglerna styr vinodlingsmetoder och druvsorter för varje region. Detta garanterar regional typicitet och resulterar i den underförstådda kvalitetspyramiden som erbjuder viner som passar varje plånbok och tillfälle. Ett bourgognevin från en by (village) är enklare och mer förmånligt prissatt än ett komplext vin från en grand cru-vingård, men båda delar vissa gemensamma karaktäristika då de kommer från samma region. Champagne ligger i norra Frankrike. Här omvandlar man genialt ursprungligen tunna och syrliga basviner till champagner som är större än summan av sina delar. Den nordliga klimatet gör det svårt att få druvorna att mogna helt och årgångsvariationen är stor, den mesta champagnen är därför en blandning av flera årgångar för att säkerställa jämn stil och kvalitet. Årgångsbetecknad champagne görs endast de bästa åren. Champagne har fått sitt typiska smak från den andra jäsningen på flaskan och den långa mognad på jästfällningen, ju mer tid på bottensatsen desto finare Champagne.
Alsace ligger längre söderut, och delar inte bara gräns med Tyskland utan även en del druvsorter. Riesling är är den viktigaste sorten, men här finns också pinot gris, muscat och gewurztraminer. Alsaceviner kan vara torra eller med en viss sötma. Detta anges dock inte på etiketten och att välja rätt vin kan vara knepigt.
Frankrikes längsta flod, Loire, har gett namn till regionen längs dess stränder. Sancerre och pouilly-fumé är gjorda sauvignon blanc som har en återhållen, torr stil med mineralitet här. Druvan chenin blanc leverar allt från torra till mycket söta och mousserande vita viner medan fantastiska röda viner framställs av cabernet franc. Melon de bourgogne från vingårdarna nära atlantkusten resulterar i det vita vinet muscadet sur lie som är en perfekt till fisk och skaldjur.
Bourgognes berömda Côte d’Or ligger mellan Dijon och Lyon. Den blå pinot noir, som huvudsakligen odlas i den norra delen Côte de Nuits, resulterar ofta i mycket sofistikerade och sirliga röda viner. Den södra delen, Côte de Beaune, domineras av den gröna chardonnay som av många anses vara den bästa i världen. Vingårdarna i Côte d’Or vingårdar är uppdelade i fler än 500 små områden och rangordnas efter kvalitet i “village”, “premier cru” och “grand cru”. Chablis ligger längre norrut och är berömd för sina strama, friska och mineraldominerade chardonnayviner. I söder ligger Beaujolais där den blå gamay dominerar. Längre söderut börjar vingårdarna i Rhône. Vinerna här är saftiga, kryddiga och ofta rustika. Enkel côtes du rhône är lättdrucken och sorglös medan bättre lägen som Châteauneuf-du-Pape eller Côte-Rôtie ger långlivade och komplexa viner. I norra Rhône dominerar den strukturerade blå druvan syrah, medan den gröna viognier ger fylliga, parfymerade och aprikosdoftande vita viner. Grenache dominerar i södra Rhône där den ger saftiga viner med toner av körsbär som ofta blandas med druvan mourvèdres lädertoner eller med syrah för mer ryggrad. Bordeaux i västra Frankrike delas av floden Gironde i den vänstra och högra stranden. Pauillac och Margaux ligger exempelvis på den vänstra stranden som har väldränerade grusjordar synnerligen lämpade för cabernet sauvignon. Saint-Emilion och Pomerol ligger på högra stranden och har svalare lerjordar bättre lämpade för druvan merlot.
Längre in i landet ligger Graves där de långlivade vita vinerna är gjorda av sauvignon blanc och sémillon. Koncentrerade, söta viner av botrytisangripna druvor görs i Sauternes och Barsac.
Varje region har sin distinkta karaktär, tradition och historia och denna korta genomgång ger bara en översikt. Andra regioner som Languedoc-Roussillon, Madiran, Cahors eller Jurançon har lika fascinerande viner som är väl värda att upptäcka.