• Fri frakt över 900 kr (ord. 69 kr)
  • Kontakt
  • Moms:

Hur länge kan ett vin lagras?

Ett vins hållbarhet och lämplighet för lagring beror på ett antal faktorer. De flesta viner är gjorda att komma till sin rätt i sin ungdom och är avsedda att dricka så snart de är buteljerade. Dessa viner bör konsumeras inom ett halvår till ett år då fräsch fruktighet är deras främsta karaktärsdrag. Bordsviner från Europa,  viner från enklare egendomar eller billigare varumärken från Nya Världen hör till denna kategori.

Bättre viner, från exempelvis toppegendomar i Kalifornien och Bordeaux, kan däremot vinna på längre flaskmognad och utvecklas under lagring. För ett att utvecklas väl krävs visa egenskaper: exempelvis syra och/eller tanninstruktur, men också den aromrikedom som enklare vin från högavkastande vinstockar aldrig har.

Huruvida dessa förutsättningar uppfylls beror också på druvsorten. Viner av exempelvis druvan pinot blanc kan inte utvecklas under lika många år som de av riesling eftersom de saknar både tillräcklig syra och aromatisk intensitet.

Årgången är en annan parameter. De år då druvorna inte mognar tillräckligt resulterar i viner med hårda syror, omogna tanniner och lite aromer som inte kommer att förbättras med tiden. Detsamma gäller för mycket varma år där övermogna druvor resulterar i för lite syra och viner som åldras snabbt.

Personliga preferenser är avgörande. Vissa föredrar unga viner med accentuerad frukt, medan andra föredrar viner som har utvecklat en komplex boquet, mogna tanniner och integrerad syra. Förpackning och förslutning påverkar också vinets livslängd. Bag-in-box-viner håller endast 6-9 månader då vinet snabbt åldras på grund av den inte helt lufttäta plasten. Skruvkork är mindre luftgenomsläpplig än naturkork och bevara vinets ungdomliga fräschör längre. Vin i magnumflaskor (1,5 liter) kan lagras längre än vin i halvflaska (375 ml) på grund av det bättre förhållandet mellan vätska och syre i flaskhalsen.

Mousserande viner: Moscato d’asti handlar om frisk fruktighet och bör konsumeras inom ett år, enkel prosecco eller tysk sekt inom 1-2 år.Torr champagne utan årgång, cava och franciacorta kan, beroende på kvalitet, hålla i 2-5 år. Champagne av hög kvalitet (vintage etc.) kan vinna på upp till 20 år på flaska.

Vitt vin: Enkla viner, som många italienska vita eller lantviner, bör konsumeras inom 1-2 år. Vita viner av hög kvalitet som riesling grand cru från Alsace eller fina bourgogner viner på lagring. Många av de bästa vinerna är otillgängliga i sin ungdom och kräver 1-3 år av flaskmognad för att komma till sin rätt, medan toppvinerna kan utvecklas i upp till tio år och bli alltmer komplexa.

Rosévin: Är i allmänhet avsedda för kravlös vinnjutning och bör drickas inom 1-2 år.

Rött vin: Enkla röda viner som lambrusco eller beaujolais nouveau ska drickas inom 1-2 år. Samma sak gäller för varumärkesviner från Nya Världen gjorda för tidig konsumtion. Mer krävande viner som rosso di montalcino eller crozes-hermitage tjänar på att få mogna 1-2 år på flaska så att tanninerna rundas av, efter därefter bör de konsumeras inom 2-3 år. Röda av hög kvalitet kan i allmänhet utvecklas i 10 år eller mer beroende på årgång.

Sherry: Manzanilla och fino är torra och ljusa i färgen och har utvecklats under ett jästtäcke utan exponering av syre. När de buteljeras är de färdiga att dricka och ska konsumeras inom ett år och en öppnad flaska inom en vecka. Då de är mycket känslig för syre förlorar de snabbt i kvalitet. Mörkare sherry som oloroso gör under inflytande av syre och är mindre känsliga. De håller sig oförändrade i upp till 5 år i flaskan.

Vintage Port: Det tar 10-20 år att mildra dess kraftiga tanninstruktur och integrera den höga alkoholen. Mycket bra årgångar håller i 40 år och längre. Andra stilar av portvin tappas när de är klara att drickas och kan hålla i upp till tio år.

Söta viner: Koncentrerade viner som trockenbeerenauslese eller sauternes kräver ibland upp till 10 år för att integrera sötman och komma till sin rätt. De håller sedan nästan för evigt.

Produkter
Övrigt