• Fri frakt över 900 kr (ord. 69 kr)
  • Kontakt
  • Moms:

När ska man dekantera?

Dekantera innebär att hälla vinet från flaskan till en karaff för att separera det från eventuella fällningar så att man kan servera ett klart vin till sista droppen. Innan dekantering bör flaskan ha legat ned minst ett dygn och sedan försiktigt läggas i en vinkorg som håller flaskan i en 45-graders vinkel. Bäst är att dekantera vinet mot en ljuskälla så att man genom flaskans glas kan se det klara flödet av vin och avbryta vid första tecken på grumlighet. Vid dekantering luftas också vinet. Ett ungt vin kan vinna på att dekanteras då luftningen frigör aromer och rundar av tanninerna.

Särskilt komplexa och mångfacetterade viner tjänar på att dekanteras. Om vinet är moget eller ungt, rött eller vitt har mindre betydelse. När vinet öppnats ska det provas av. Om det finns en doft av nytänd tändsticka bör det dekanteras. Röda viner med dominerande tanniner tjänar också på luftning. 

Gamla röda viner har ofta en fällning, men kan vara så mogna och sköra att för mycket syre kan chocka dem och påverka vinet negativt. Sådana viner har ofta en ganska klen frukt och otillräcklig tanninspänst. De serveras därför bäst från en vinkorg då fällningen samlas och stannar i vinkeln mellan flaskans botten och sida när vinet försiktigt skänks i glasen. Att kunna avgöra när ett vin ska dekanteras kräver viss erfarenhet, men i allmänhet är en till två timmar innan servering tillräckligt.

Är man bara två personer är det intressant att inte dekantera vinet, utan istället notera den långsamma utvecklingen av vinet i glaset under kvällens lopp. Det sista glaset av ett vin som varit dekanterat kan ofta verka trött och ha förlorat sin vigör.

Produkter
Övrigt