• Fri frakt över 900 kr (ord. 69 kr)
  • Kontakt
  • Moms:

A Sampe - Perssons Kryddskåp

Signe Persson-Melins kryddburkar gjorde succé på utställningen H55 och blev en storäljare. Burkarna hade olika storlek beroende på vad de skulle innehålla och kryddans namn stämplades in med hjälp av gamla blystämplar från ett nedlagt tryckeri. Bokstäverna stämplades in i den fuktiga leran, bokstav för bokstav. Tanken att göra  kryddburkar hade kommit flera år tidigare, då Ateljé Lyktans chef Hans Bergström, privat hade beställt kryddburkar av Signe. Dessutom låg det i tiden det här med kryddor, vår svenska husmanskost hade fått konkurrens av kontinentala vanor och behov.

Som ringar på vatten, spreds det en beundran för Signes kryddburkar och även Astrid Sampe, chef för NK Textikammare, hyllade henne genom att göra en handduk. Handduken var i linne och med kryddburkar och kryddväxter på. Mönstret fick namnet "Persson Kryddskåp" och även den preasenterades på H55.

Även Signes man, John Melin och hans kollega Anders Österlin, Inspirerade av Signes fina kryddburkar och formgav ett kryddschema med tecknade kryddväxter. Kryddschemat lanserades först i tidskriften Femina, men sedan kunde den även köpas hos bokhandlare. Vi har nu gjort ett nytryck som är i lite mindre format än originalet.

Produkter
Övrigt